Samen naar een beter klimaat
#atmosfeermakers
Werken aan het klimaat van morgen, start vandaag
Samen met burgers willen we komen tot een gezonde, verbonden en klimaatvriendelijke omgeving. Waar we ons goed voelen. Waar we vrij kunnen ademen, bewegen, spelen en werken. Waar we zorgeloos kunnen genieten van elkaar en van al het moois dat onze omgeving te bieden heeft. Het is een plek waar de natuur volop floreert, en ons alle zuurstof en energie geeft om bij te tanken. Een plek waar we lokaal samenwerken. In het groot en in het klein.
We kunnen allemaal Atmosfeermaker worden:
- door te ijveren voor meer groen in de gemeente
- door tuinen biodivers in te richten
- door een deelsysteem voor spullen op te zetten
- door energie duurzaam op te wekken
- door te gaan ontharden,
- …

Ben jij ook een Atmosfeermaker?
Hoe het begon
Burgers schreven mee aan het klimaatplan van de gemeente
In 2021-22 werkte Avansa regio Antwerpen samen met 12 gemeenten om met enthousiaste inwoners mee te schrijven aan het gemeentelijk klimaatplan. Met als doel: de CO2-uitstoot in hun gemeente te verlagen. Dit in het kader van het Burgemeestersconvenant.
Tijdens een aantal bijeenkomsten over klimaatthema’s, formuleerden inwoners klimaatacties. De gemeente nam (een aantal) acties op in het gemeentelijk klimaatplan. Ook werkten de inwoners al één klimaatactie uit in hun gemeente. We noemden deze trajecten ‘Atmosfeermakers’.
Geen eindpunt, maar een begin
Op 26 oktober 2022 brachten we een 50-tal burgers en lokale bestuurders samen op een netwerkmoment. We kregen positieve reacties zoals “Fijn om voorbeelden van andere gemeenten te zien.” En: “Je doet interessante ideeën op en goede tips!” Het netwerkmoment was geen eindpunt. Het is een startmoment waar goesting en creativiteit groeit om op lokaal niveau nieuwe initiatieven te ontwikkelen.
Atmosfeermakers aan het woord
Atmosfeermakers vertellen hoe ze terugkijken op het traject.
Onze reporter vroeg een aantal mensen op het netwerkevent hoe zij terugkijken op Atmosfeermakers.
Katleen vertelt aanstekelijk over haar burgerinitiatief Zandhoven Natuurlijk en over Atmosfeermakers.
Participatiewijzer
Avansa begeleidde de inwoners in de 12 gemeenten. We delen onze ervaringen en leerpunten uit de 12 trajecten in de publicatie “Participatiewijzer. Samen naar een beter klimaat”.
Je vindt er een overzicht van de trajecten en tips & tricks voor participatieprojecten.
Partners in het Burgemeestersconvenant
Naast de gemeenten zelf en Avansa regio Antwerpen, waren cruciale partners:
Intercommunale IGEAN. Zij ondersteunden de gemeente bij de opmaak van het klimaatactieplan en de formulering van lokale acties.
Provincie Antwerpen. Zij maakten de basis van het Energie- en klimaatactieplan (SECAP). Per gemeente analyseerden ze hoe de activiteiten op het grondgebied van de gemeente het klimaat beïnvloeden en brachten ze de risico’s en kwetsbaarheden in kaart, zoals droogte, overstromingen en hitte. Zo werd voor de gemeente duidelijk waar nood is aan extra inspanningen.