Samen naar een beter klimaat

#atmosfeermakers

Oerbloemen: burgerinitiatief voor meer bijen

Het burgerinitiatief Oerbloemen roept op tot meer bloemen en bijvriendelijke bomen, minder verhardingen en een meer ecologisch en duurzaam groenbeleid in groot Ranst.


Bestuiving door bijen en andere insecten is noodzakelijk voor meer dan 75% van de voedingsgewassen. Onderzoek wijst uit dat bijen het steeds slechter doen in Vlaanderen omwille van een kaler wordend landschap, toenemende verstedelijking, het gebruik van pesticiden en kunstmest, het maaibeheer, de aanwezigheid van parasieten, …

Het burgerinitiatief “Oerbloemen” roept op tot actie. Oerbloemen gaat uit van een bonte verzameling van natuurliefhebbers: kleine plaatselijke ondernemers (kruidenkweker, imkers, tuinaanleggers, …), geïnteresseerde inwoners en een vertegenwoordiger van Velt. Ze vragen aan Avansa regio Antwerpen in 2019 om de opstart te begeleiden. Avansa begeleidt hen in het groepsproces en het schrijven van een actieplan.

De naam staat voor Oelegem, Emblem, Ranst en Broechem. Ze streven naar meer bloemen en bijvriendelijke bomen, minder verhardingen en een meer ecologisch en duurzaam groenbeleid. Dit burgerinitiatief richt zich zowel op inwoners van Ranst, ondernemers, als de gemeente zelf. Het zet acties op, zoekt samenwerking met partners en sensibiliseert de inwoners. In 2020 richtten ze een vzw op.

www.oerbloemen.be
Oerbloemen op Instagram