Samen naar een beter klimaat
#atmosfeermakers
Materialen en toestellen delen in Boechout
Atmosfeermakers van Boechout zetten hun buren aan om toestellen en gereedschappen aan elkaar uit te lenen én richten een deeldepot op.
Materiaal delen als klimaatactie
Want zeg nu zelf: is het niet onnozel dat élk huishouden een boormachine aankoopt en een volledig gamma aan huishoudtoestellen, speelgoed, tuingerief … in huis haalt?
Ongeveer 50-60% van de Vlaamse CO2-uitstoot kan gelinkt worden aan materiaalgerelateerde processen. De Vlaamse materialenvoetafdruk, dat is het aantal ton grondstoffen dat een Vlaming op een jaar gebruikt, bedraagt bijna 19 ton per inwoner. Hoewel onze materialenvoetafdruk op 13 jaar tijd bijna verdubbeld is, zou dit tegen 2050 drie keer minder moeten zijn dan vandaag.
Door in te zetten op het delen van materiaal zorgen we ervoor dat er minder materiaal nodig is voor nieuwe producten en er dus ook klimaatwinsten ontstaan op vlak van ontginning, productie, transport en afvalverwerkingen. Een hele hoop dus!
Delen in je wijk
De Atmosfeermakers in Boechout willen hun buren aan het delen zetten. Delen is namelijk niet alleen goed voor onze materialenvoetafdruk, maar ook een leuke manier om de buren beter te leren kennen.
Om de Boechoutenaren een handje te helpen, verspreiden de Atmosfeermakers deelstickers van Curieus om op de brievenbus te kleven. Zo weten de buren meteen welk materiaal geleend kan worden.
Het deeldepot
Voor de toestellen die niet zomaar bij je buren te vinden zijn, zoals bijvoorbeeld een hakselaar of een schuurmachine, richten de Atmosfeermakers een deeldepot op. Dat doen ze in samenwerking met de Maanwandelaars en met ondersteuning van de gemeente. De doelgroep van de Maanwandelaars, mensen met een verstandelijke beperking, zorgen mee voor de uitleen van het materiaal en het herstel via het reeds bestaande repaircafé.
Deze actie kadert in het inwonerstraject van het Burgemeestersconvenant.
