Samen naar een beter klimaat

#atmosfeermakers

Inspiratieavond: water en groene buurten

Op donderdag 21 september 2023 ging de derde inspiratieavond van Atmosfeermakers door. Ditmaal draaide de avond rond omgaan met water en vergroenen van je straat, buurt of gemeente.


We werden warm onthaald bij Fundament, een burgercollectief actief in allerlei (deel)initiatieven in de kelder van de Sint-Amanduskerk in Antwerpen Noord.

 

Fundament

Na een boeiende rondleiding buiten waar we kennis maakten met de eigen watertonnen, de groene arcade en de samentuin doken we in de kelders. Op het programma hier: de Fietsbieb, een deelatelier rond houtbewerking, eigen gekweekt witloof, …

 

Inspiratievolle initiatieven

Bij een lekkere maaltijd was het dan tijd voor onze eigen inspirators.

Marlies van Klimplant vzw kwam uitvoerig vertellen over het project Waterwijken in Deurne. Bij buurtbewoners werden verschillende manieren van wateropvang en waterbuffering uitgetest. Via een wandeling nadien konden andere buurtbewoners ideeën opdoen om zelf aan de slag te gaan.

Ludwig kwam de plannen van GruunrAnt Deurne toelichten. De Sint-Rochuswijk werd door de vrijwilligers van Gruunrant herdacht met een groene insteek. Binnen enkele weken gaan ze samen met bewoners van start met de aanpak van de boomspiegels in één straat als eerste actie.

Tenslotte was het de beurt aan een delegatie vrijwilligers van Ranst Boomt die 1000 bomen willen aanplanten in hun landelijk gemeente. Ze daagden het lokale bestuur uit: als de 1000 bomen gehaald worden, plant de gemeente er nog 200 extra bij, onder meer bij de heraanleg van het plein voor de kerk. De teller staat momenteel op 700 bomen. Go!