Samen naar een beter klimaat

#atmosfeermakers

Naar een beter klimaat in Kapellen

In Kapellen engageerden inwoners zich op vraag van de gemeente om na te denken over klimaatacties. Een aantal van die acties werden opgenomen in het gemeentelijk klimaatplan.

De inwoners werkten al twee acties uit: een wandeling langs Kapellens schoonste voortuinen en de promotie van herbruikbare brood- en fruitzakken.

Ook de gemeente zelf werkte op basis van de input van de inwoners al twee acties uit: de oprichting van een fietsbieb en de promotie van klimaatvriendelijke tuinen.

Door samen te werken kunnen we impact hebben op het (lokale) klimaat!

 

Inspirerende acties in Kapellen

Wandeling langs Kapellens schoonste voortuinen

De Atmosfeermakers van Kapellen stippelen een wandeling uit langs Kapellens schoonste voortuinen met de nodige info, tips en foto’s. Deze actie kadert in het inwonerstraject van het Burgemeestersconvenant.

Lees meer

Herbruikbare brood- en fruitzak

De Kapelse Atmosfeermakers bedachten een actie die handelaars die herbruikbare potjes en zakjes verwelkomen in de kijker zetten. Deze actie kadert in het inwonerstraject van het Burgemeestersconvenant.

Lees meer

Fietsbieb in Kapellen

De gemeente Kapellen startte een een fietsbieb op, een deelinitiatief voor kinderfietsen, in samenwerking met Beweging.net. Deze actie vloeit voort vanuit het inwonerstraject van het Burgemeestersconvenant.

Lees meer

Klimaatvriendelijke tuinen

De gemeente Kapellen wil samen met Tuinrangers en lokale vrijwilligers inwoners overtuigen om hun tuin klimaatvriendelijker in te richten. Deze actie vloeit voort vanuit het inwonerstraject van het Burgemeestersconvenant.

Lees meer

Deskundige duurzaamheid over denkavonden in Kapellen

Kapellen is de gemeente waar het participatietraject met de inwoners al het verst gevorderd is. We spraken met Merel Meersman, deskundige duurzaamheid en klimaat van de gemeente.

Lees meer

Klimaatplan Kapellen

Inwoners van Kapellen konden meeschrijven aan het gemeentelijk klimaatplan. Dit participatietraject kaderde in het Burgemeestersconvenant. De gemeente engageert zich om 40% minder CO2-uitstoot te realiseren tegen 2030.

Lees meer

Klimaatwandeling Kapellen

De hele zomer lang kon je langs zes bijzondere locaties in Kapellen wandelen. Op deze plekken kon je je laten inspireren door klimaatweetjes en -tips.

Lees meer

Ben jij ook een Atmosfeermaker?

Contacteer ons

Gluren bij de buren

Natuurlijk Boechout boost de lokale biodiversiteit

Afnemende biodiversiteit is, naast de klimaatcrisis, een van de grote problemen van onze tijd. Een groep inwoners maakte op vraag van de gemeente een actieplan om de biodiversiteit in Boechout te verhogen en sensibiliseert de inwoners.

Lees meer

Fietstocht langs gevaarlijke verkeerspunten

De Atmosfeermakers van Rumst stippelden samen met de gemeente een “gevaarlijke verkeerspunten fietstocht” uit. Ze hebben die ook meteen zelf gefietst. Deze actie kadert in het inwonerstraject van het Burgemeestersconvenant.

Lees meer

Een aantrekkelijke milieubeurs

De Atmosfeermakers van Schelle zetten hun schouders onder de milieubeurs. Ze bedachten acties om de beurs aantrekkelijker te maken. Deze actie kadert in het inwonerstraject van het Burgemeestersconvenant.

Lees meer