Samen naar een beter klimaat

#atmosfeermakers

Atmosfeermakers Brasschaat over “waken over water”

Droogte is deze zomer opnieuw een urgent thema gebleken. De Atmosfeermakers van Brasschaat maakten water tot hun actiethema.


In samenwerking met de gemeente en Avansa regio Antwerpen rollen ze een campagne uit die de inwoners bewust wil maken van het belang van goed waterbeheer. We vroegen naar de ervaringen van inwoners Claudie, Johan, Christine en Luc die de campagne mee uitdachten.

Wat was jouw motivatie om atmosfeermaker te worden?

Claudie: “Elke kans die je krijgt om als burger te participeren moet je aangrijpen. Het belang van het onderwerp was ook een grote motivatie.”

Luc: “Ik ben er pas later bijgekomen, in maart, april denk ik, via de oproep in Parkbode. Ik ben ook altijd wat met natuur bezig geweest. Wat mij altijd gestoord heeft zijn verharde opritten en parkeerplaatsen maar vooral de saaie voortuinen. Ik heb een prairievoortuin vol met bloemen.”

Claudie: “Ik heb het via Hoplr vernomen en daarop gereageerd. Het eerste overleg kon ik niet en toen heb ik mijn man gestuurd. Hij is ook geëngageerd op het thema.”

Christine: “Ik ben een oud leerkracht Aardrijkskunde. Nu ik  op pensioen ben wou ik ook mijn steentje bijdragen. Ik ben geëngageerd in alles wat met milieu en klimaat te maken heeft.”

Johan: “Ik ben veel bezig met milieu en natuur. Ik ben zoetwaterbioloog van opleiding. Verder ben ik lid van Natuurpunt lokaal en erg bezig met de antitankgracht. Dat is het belangrijkste natuurverbindingsgebied in de omgeving, maar de laatste drie jaar staan sommige stukken van de gracht op de rand van compleet uitgedroogd. Dus vooral uit de bezorgdheid: wat doet dat watertekort met onze natuur? En tweede motivatie: ik ben ook al lang bezig met beleid. Ik zat 20 jaar in de plaatselijke minderheid. Het beleid ging meer inzetten op burgerparticipatie dus ik was nieuwsgierig hoe dat dat zou werken. Daarom ben ik hier.”

 

Wat vond je van het traject en de bijeenkomsten?

Johan: “Ik heb ze jammer genoeg niet allemaal kunnen volgen wegens op verlof. Maar ik heb wel een paar interessante bijeenkomsten meegemaakt. Toen ruimte voor water werd gekozen had ik zoiets van: “Oh, ze weten waar het om draait, wat er belangrijk is.”

Claudie: “Ik heb ook maar een aantal vergaderingen sinds maart bijgewoond. Van gedachten wisselen vind ik altijd interessant. Zo kan je  je eigen zienswijze een beetje bijsturen. Of bevestiging krijgen. Ik hoop dat dit traject leidt tot een spreekbuis, zodat meer mensen overtuigd geraken. Ik heb onlangs nog ergens gelezen: als er geen draagvlak is, bijvoorbeeld om klimaatopwarming te bestrijden, dan moet je dat draagvlak creëren. Ik hoop dat dit project het evidenter maakt om een natuurlijke tuin te hebben.”

Christine: “Ik vind samenwerken met de gemeente belangrijk. We moeten goed weten wat de gemeente doet en wat wij als burger, met eigeninitiatieven, kunnen aanvullen.”

Johan: “Het terugkoppelingsmoment vond ik ook heel nuttig. Dat was eigenlijk het enige moment dat we konden uitwisselen met de bevoegde schepenen.”

Christine: “Dat was inderdaad een heel interessante bijeenkomst.”

 

Wat is je bijgebleven of wat heb je geleerd?

Christine: “Ik was verwonderd dat er zo veel mensen waren die zo veel weten. Hilde (een andere deelnemer aan het traject) heeft bijvoorbeeld haar tuin opengesteld en dat was echt chique.”

Luc: “De sessie met het duurzaam communicatiebureau MakeSense is mij bijgebleven. Hun professionele blik op onze campagne vond ik heel interessant. Brasschaat is een grote gemeente, wat het moeilijk maakt om verschil te maken en iedereen te bereiken. Hoe kunnen we onze campagne en onze boodschap voldoende laten uitstralen? Dat is nog wel een bezorgdheid en daarvoor hebben we goede tips gekregen.”

Johan: “Voor mij was de feedback van het gemeentebestuur op onze acties en ideeën heel waardevol. Ik was blij om te horen van de schepenen waar ze mee bezig zijn, welke acties de gemeente kan opnemen en welke acties niet, vooral ook de reden waarom iets niet kan (ideologisch, financieel of, …). Zo’n dialoog tussen de gemeente en burgers, zou ik in de toekomst vaker willen, ook bij de opvolging van het klimaatactieplan.”

 

Heb je zelf je gedrag aangepast?

Johan: “Ik kijk nu kritischer naar mijn eigen tuin. Er zijn veel kleine dingen die ik nog kan aanpassen. Zo wil ik bijvoorbeeld regenpijpen afkoppelen, zodat regenwater in de tuin infiltreert.”

Luc: “Ik ben ook aan het nadenken hoe ik de overloop van mijn regenton kan veranderen.”

 

Heb je een gouden klimaattip voor andere inwoners van Brasschaat?

Ze zijn het allemaal eens: begin op tijd met te denken aan water!

Johan: “In de winter moet je al bezig zijn met water op te slaan, te infiltreren en te besparen. Het is belangrijk om te anticiperen op  het volgende droge voorjaar of zomer.”

Luc: “Gebruik compost in de tuin en verbeter zo je grond. In Brasschaat kan je gratis compost verkrijgen op het containerpark en de kwaliteit is goed. Kies ook voor planten die goed tegen de droogte kunnen. (Luc heeft zelf een “prairietuin”.)

Wat zijn je dromen of wensen voor het klimaat in Brasschaat?

Claudie: “Laten we onder het motto ‘leven en laten leven’ de biodiversiteit herstellen. Zowel in de particuliere tuinen als op de gemeentepleinen die we echt moeten ontharden en vergroenen.”

Luc: “Dat alle inwoners van Brasschaat hun ecologische voetafdruk zouden verlagen, bijvoorbeeld door minder met het vliegtuig te reizen.”

Johan: “Ik ga even groot dromen (lacht). Dat de klimaatverandering een feit is, maar onder controle blijft en beperkt kan blijven tot een opwarming met 1,5 graad. Zodat mijn kinderen hier minder mee bezig moeten zijn.”

Christine: “Ik sluit mij daar volledig bij aan. Als grootmoeder met een tweede kleinkindje op komst, is dat ook mijn bezorgdheid en droom. Ik wens ook dat mensen hun woning energiezuiniger kunnen maken. Het moet voor iedereen, eigenaars en huurders, mogelijk zijn om die investering te doen.”